Nieuwbouw

Ziekenhuis Maas en Kempen: architectonische parel in een oase van rust

Het nieuwe Ziekenhuis Maas en Kempen (ZMK) opende eind september 2017 haar deuren. De nieuwbouw oogt bijzonder eigentijds en is tegelijkertijd zeer functioneel. We willen het ziekenhuis profileren als een healing environment, wat impliceert dat het rust biedt aan patiënten, personeel en bezoekers.

Het nieuwe ziekenhuis, dat een capaciteit van 226 bedden heeft, is het eerste uitgestrekt laagbouwziekenhuis in Vlaanderen. Het unieke bouwconcept bestaat uit 5 grote bouwdelen en is volledig geïntegreerd in het omliggende groene landschap. Onderstaande 3D-animatie geeft alvast een impressie van het nieuwe ziekenhuis.

Foto's kan u hier bekijken.

Het inladen van de 3D-animatie kan soms enige tijd duren: gelieve even geduld te hebben.


3D-animatie nieuwbouw Ziekenhuis Maas en Kempen

Het concept

licht en ruimte

De nieuwe campus is volledig geïntegreerd in het omliggende groene landschap en is daarbij het eerste laagbouwziekenhuis in Vlaanderen. Dankzij wandelpaden en het gebruik van een open terrein is het landschappelijk ontwerp rondom en tussen alle bouwdelen zichtbaar. Het gebruik van veel glas en grote ramen maakt dat natuurlijk licht doordringt tot in het hart van het gebouw. Het zicht op de natuurrijke omgeving van het ziekenhuis is daardoor vanuit elke verdieping optimaal.

Het ziekenhuis bestaat uit 5 bouwdelen die los van elkaar staan en die elk een specifieke functie hebben. De afzonderlijke bouwdelen zijn door gangen en luchtbruggen onderling met elkaar verbonden. Er is nagedacht over een zo efficiënt mogelijke indeling met korte looplijnen en een logische verdeling.

De verpleegafdelingen bevinden zich in blok A en B (‘Hotelgebouw’). Het operatiekwartier, intensieve zorgen, spoedgevallen en medische beeldvorming zijn gelegen in blok E (‘Hot Floor’). De poliklinieken kregen een plaats in blok F (‘Kantoorgebouw’) en facilitaire functies van schoonmaak tot laboratorium bevinden zich in blok D (‘Fabrieksgebouw’). Blok C (‘Entreegebouw’) huisvest onder meer de inkomhal, het bezoekersrestaurant ‘Bar Bouffe’ en de inschrijvingsbalie.

De gebouwen hebben elk een andere vormgeving en zijn daardoor goed te onderscheiden.

De patiënt staat centraal

De nieuwe infrastructuur maakt het mogelijk om de (zorg)processen op de meest veilige, kwalitatieve en meest efficiënte wijze te organiseren. Alle patiëntenkamers hebben een mooi zicht en individueel sanitair. Een klassieke afdeling bestaat uit 12 eenpersoonskamers en 6 tweepersoonskamers. In elke kamer is er rijkelijk veel licht, wat de gezelligheid en huiselijkheid ten goede komt. Tweepersoonskamers zijn zodanig ingericht dat de beide patiënten alsnog over voldoende privacy kunnen beschikken. Voorts is er overal in het ziekenhuis WIFI-bereik.

De ultramoderne communicatietechnologie in het nieuwe gebouw draagt bij tot een efficiënte werking en verhoogt de veiligheid. Onafgezien van de ruime omvang, behoudt ZMK haar typerende kleinschalige en huiselijke sfeer.

Het nieuwe ZMK in cijfers

  • Totale oppervlakte gebouw: 32.347 m²
  • Totale oppervlakte van de site: 12 hectare
  • 226 bedden
  • 544 parkeerplaatsen
  • 40.000 bomen, planten en ander groen
  • Groenbuffer van 10 m breed en 2,5 m hoog
  • Koude-warmteopslag op 220 m diepte

Webdesign door en Ziekenhuis Maas en Kempen

Disclaimer