Pijn

Definitie van pijn

Pijn is alles wat de patiënt zegt dat het is en treedt op wanneer hij zegt dat het optreedt.

Pijn is een onplezierige, sensorische en emotionele ervaring die gepaard gaat met feitelijke of mogelijke weefselbeschadiging, of die beschreven wordt in termen van een dergelijke beschadiging.

De rol van pijn

Zonder pijn kunnen we niet leven… Pijn is een signaal dat je lichaam naar de hersenen stuurt om je er bewust van te maken dat er iets mis is. Het is een “waarschuwingssignaal”  zodat je kan voorkomen dat je je kwetst of nog erger kwetst. Pijn heeft dus een beschermende functie.

Verschillende pijntypes

 • acute pijn:

  Is een “alarmteken”. Deze pijn ontstaat plots en gewoonlijk met duidelijke weefselschade. Deze heeft een beschermende functie, een waarschuwingsteken en kan levensreddend zijn. Het is dus een nuttig signaal.
  Voorbeelden zijn: na een operatie, na een brandwonde, …

 • chronische pijn:
  Heeft geen beschermende, waarschuwende of helende functie. Weefselschade is niet altijd aantoonbaar en de pijn is langer dan 3 maanden aanwezig. De wonde is genezen maar u blijft pijn voelen.

 

Verschillende soorten pijn:

 • nociceptieve pijn

  = Pijn die duidt op weefselschade, veroorzaakt door de activering van het zenuwstelsel. Bijvoorbeeld: je hand op een hete plaat leggen.

 • inflammatoire pijn

  = Ontstekingspijn zorgt ervoor dat dat botten moeilijk langs elkaar kunnen bewegen, waardoor aanvullende druk op omringend weefsel wordt gezet. Bijvoorbeeld: reuma.

 • neuropatische pijn 

   = Zenuwpijn, primaire beschadiging en/of dysfunctie van het perifere of centrale zenuwstelsel. Bijvoorbeeld: pijn veroorzaakt door een hernia die tegen een zenuw aandrukt.

 • disfunctionele pijn

  = Zonder aanwijsbare oorzaak, multilokale pijn. Bijvoorbeeld: fibromyalgie.

Webdesign door en ZOL

Disclaimer