Vroedvrouwconsultatie

In de zwangerschap gaat de gynaecoloog jullie doorsturen naar de vroedvrouwconsultatie.  Deze consultatie wordt georganiseerd door een aantal vroedvrouwen van de kraamafdeling.  Jullie krijgen hier meer informatie over de zwangerschap en de bevalling.  Tijdens deze raadpleging wordt ook je bloeddruk, gewicht en urine gecontroleerd.  Een raadpleging duurt 45 minuten en wordt volledig terugbetaald door het ziekenfonds.

Vroedvrouwconsultaties ZMK

Op deze pagina vind je een antwoord op onderstaande vragen:

 

Wanneer

  De raadpleging vindt plaats op de volgende uren:
 • maandag, woensdag en vrijdag tussen 09u00 en 17u00
 • dinsdag en donderdag tussen 12u00 en 18u30
 • dinsdag en donderdag tussen 18u30 en 20u00 vinden de groepsconsultaties plaats van 32 weken zwangerschap

 

Afspraak maken

Om een afspraak te maken bij de vroedvrouw, bel je best tijdens de uren van de raadpleging (liefst niet tijdens de groepsconsultaties) op het nummer: 089/50 57 55

Indien je niet op tijd aanwezig kan zijn, gelieve dan even te verwittigen.

Vroedvrouwconsultaties ZMK

 

Wat meebrengen naar de consultatie

 • Moederboekje
 • De stickers die je ontvangt aan de balie bij de inschrijving
 • Urinestaal

 

Overzicht van de consultaties

In het begin van de zwangerschap

  (rond 10 weken) kom je voor de eerste keer op consultatie. Dan leggen we uit wie we zijn en bespreken we samen het zwangerschapsoverzicht.  We overlopen een vragenlijst en geven de nodige uitleg rond toxoplasmose en CMV.  We geven jullie de nodige informatie omtrent de NIPT-test en wanneer jullie voor deze test kiezen berieden we samen de aanvraag voor.


In een tweede raadpleging(rond 16 weken) wordenvolgende punten besproken:

 • Gezonde levensstijl:
  • Voeding en gewicht
  • Supplementen
  • Bewegen in de zwangerschap
  • Kinkhoest
  • Kwaaltjes
 • Administratie/socilae wetgeving: groeipakket + ouderschapsverlof
 • Prénatale kine
 • Werking Kind & Gezin

De derde raadpleging (tussen 24-26 weken)  krijg je praktische uitleg over het geven van borst- of flesvoeding.  Tijdens deze consultatie wordt ook de suikertest uitgevoerd.
Deze test (waarbij je niet nuchter moet zijn) wordt bij alle zwangeren gedaan tussen 24 en 28 weken zwangerschap om zwangerschapsdiabetes op te sporen.  Je krijgt een suikerdrankje in het begin van de consultatie, en exact 1uur later wordt er een bloedname gedaan om te kjken of je lichaam de suiker voldoende kan verwerken.  Deze bloedname gaat door op afdeling E04 (prikruimte).  Wanneer je nadien telefonisch niets hoord van de vroedvrouw, is de uitslag in orde.  Wanneer je waarde te hoog is, gaat de vroedvrouw je opbellen en dan moet er een bijkomende test geregeld worden.

De vierde raadpleging (rond 32 weken) is een groepsconsultatie (maximum 4 koppels).  Hier worden jullie al een beetje voorbereid op de arbeid en bevalling.  Aansluitend krijgen jullie ook een rondleiding op de verloskamer en de kraamafdeling.

In de laatste weken van de zwangerschap worden jullie door de gynaecoloog doorgestuurd om wekelijks gedurende 40 minuten aan de monitor te komen.  Na je uitgetelde datum kom je 2 maal per week tot je bevalt.  De hartslag van jullie kindje wordt gecontroleerd, alsook je bloeddruk en urine.  Tijdens of na de monitor zieje de gynaecoloog die van wacht is.

Vanaf 40 weken zullen we een inwendig onderzoek doen, op aanraden van de gynaecoloog gebeurt dit bij uitzondering eerder.

 

Prenatale kinesitherapie

Vanaf 25 weken kan je deelnemen aan prenatale gymnastiek.  Je kan dit privé bij een kinesist doen, of je hebt de mogelijkheid om je in te schrijven voor de groepslessen die in het ziekenhuis gegeven worden.  Dit kan je doen aan de receptie van het ziekenhuis.

Webdesign door en Ziekenhuis Maas en Kempen

Disclaimer