Ervaringen

Ervaringen gewichtsbegeleiding

"Vanaf mijn 6e levensjaar heb ik overgewicht. Ik moest toen naar de schoolarts die mij doorverwees naar een diëtiste.

Ongeveer twee jaar lang heb ik wel eens nagedacht over een operatie. Er kwam steeds meer informatie over de bedreigingen van obesitas voor de gezondheid, zoals vocht in de benen, hypertensie, hoge pols, huidproblemen. En ik kreeg bijna dagelijks de vraag of ik zwanger was. Na de zoveelste grote gewichtsschommeling en een depressieve tijd nadat ik mijn baan had verloren, heb ik in het tweede jaar stappen ondernomen. Ik heb toen heel veel op internet gezocht en de ervaringen van lotgenoten tot me laten doordringen. In het eerste gesprek in Bree werd alles heel duidelijk uitgelegd.

Op 15 mei 2006 had ik het eerste gesprek met dr. Claessens en vonden alle onderzoeken die nodig waren voor een operatie plaats. Naar aanleiding daarvan heb ik een extra cardiologisch onderzoek gehad op 22 juni 2006. Op 27 juni 2006 klonk het akkoord voor OK. Ondanks het extra vooronderzoek, het zomerverlof van de arts en mijn vakantiebaan werd de operatie toch al gepland op 6 september 2006. De operatie verliep goed, ik had alleen de navelsonde nog toen ik wakker werd. Ik vond dit persoonlijk niet erg, maar andere patiënten kunnen dit wel als vervelend ervaren. Verder verliep alles probleemloos. Ik ben ook erg tevreden over de begeleiding. Ik kan altijd bij dr. Claessens terecht als ik hulp nodig heb.

Na de operatie moet je een nieuw eetpatroon aanleren. Ik moet zeggen dat dit me bijzonder meeviel, al komt het nog steeds voor dat ik te gulzig begin aan de maaltijd.

Sociaal gezien heb ik een beter leven: de maatschappij accepteert dikke mensen beduidend minder dan slanke mensen is mijn ervaring. Wat ik echt een voordeel vind van het bandje is dat je je verzadigd voelt. Een nadeel vind ik, dat je tijdens lunchpauze op het werk te weinig tijd hebt om te eten."

CvdM, MaagbandErvaringen gewichtsbegeleiding

"Ik ben tevreden met het resultaat. Ik kan weer gewoon over straat lopen zonder dat ik het gevoel heb dat mensen het over mij hebben. Ik ben er nu eindelijk achter gekomen dat de operatie slechts een hulpmiddel is, en dat het belangrijk blijft om de gegeven adviezen te blijven opvolgen.

Uit onverwachte hoek krijg ik toch reacties. Mensen in de winkel zeiden dat ze mijn nieuwe haar mooi vonden. Met andere woorden ze zagen dat ik veranderd was, maar niet wisten wat.

Mijn man is 1 jaar geleden geopereerd geworden. Hij is assertiever geworden, maar nog steeds wat verlegen. Ik denk dat hij nog geen juist beeld heeft van zichzelf. Hij denkt dat hij nog dikker is dan hij in werkelijkheid is."

EHM, Maagband


Ervaringen gewichtsbegeleiding

"Mijn hele leven is overgewicht al een probleem voor mij geweest. En toen ik stopte met roken, kwam ik nog eens extra veel aan. Bij een kennis van mij werd een maagband geplaatst en ik zag hoe ze daarna kilo's kwijtraakte. Ik besloot dat ik dat ook wilde. Na mijn besluit volgden er twee operaties: de eerste operatie om de maagband te plaatsen en de tweede om deze alleen aan te trekken. De eerste operatie was zwaarder dan ik had gedacht.

Maar voordat ik kon worden geopereerd, moest ik eerst naar de diëtiste om wat aan mijn eetpatroon te doen. Ik moest een nieuw eetpatroon aanleren en dat viel niet mee. Hoewel het na een tijdje wel een automatisme wordt, betrap ik mezelf er af en toe toch op dat ik het moeilijk vind aan dat eetpatroon te wennen. Het mag dan soms lastig zijn, maar de operatie heeft mij wel voordelen opgeleverd. Ik ben veel gewicht verloren en ik heb veel meer energie, dat zijn voor mij de grootste voordelen."

PAvdN, Maagband

Meer weten?

Gewichtsbegeleiding

Webdesign door en ZOL

Disclaimer